onsdag 9 februari 2011

Tim Jackson och välfärd utan tillväxt

Tog mej in till Stockholm city i kväll och lyssnade på en mycket intressant föreläsning och diskussion med Tim Jackson, som skrivit boken "Välfärd utan tillväxt" . Och detta var ämnet för kvällen, som förutom Jackson bjöd på kloka ord av herrar, Johan Rockström och Anders Wijkman. Arrangörer av dethela var ABF,Glokala Tankesmedjan och så den eminenta blaskan Effektmagasin, som jag varmt rekommenderar alla att signa upp sej på en prenumeration på. Mer att läsa på deras blogg om Tillväxt diskusionen.

Nå, då jag emellanåt hamnar i storstan så blir jag allt som oftast en aning nedstämd och vemodig inför allt detta som är så långt ifrån vår rätta natur, och jag finner mej ofta sitta på tunnelbana eller pendel och tycka lite synd om alla som rusar runt och inte verkar se det vansinniga i alltihop, som inte förstår....Därför är det ändå skönt att kliva in på ABF huset en afton som denna och se att mina fördomar kring befolkningen i storstaden komma på skam, och jag inser att det ofta likaväl kan vara jag som inte förstår?
En överfull lokal med folk som kommer för att lyssna och  jag inser bredden av vårt engagemang för dom stora globala frågorna. En blandning av människor med olika vinklar kring problemen och naturligtvis lösningarna. Som alltid på liknande tillställningar så har vi en mängd dreadlocks prydda,sjalinsvepta veganer med aktivist-glöd i blicken, vi har några övervintrade hippies, dammiga lärare,kostymklädda lokalpolitiker och kanske någon företrädare från näringslivet. Oavsett om man engagerar sej kring klimatfrågan,vattenbrist,utfiskning,gurerilla odling och matproduktion, peakoil, lokala hållbarhetsfrågor,övergödning och gift utsläpp,eller vad som helst...framtiden för våra svenska måsfåglar?
Så är vi ändå där för att vi bryr oss om framtiden och oroas för problem som kommer att påverka oss alla, men som allt för många fortfarande inte ser.
Och den ständiga tillväxten som vi gjort oss så beroende och självklart hängivna till, knyter på något sett samman alla dessa påsar på ett konkret sätt.
I mina ögon så släpar alla dessa stora globala frågor efter i kölvattnet av den totala tillväxten.

En fråga som är komplex och en ytterst svår nöt att knäcka. Kan vi skapa välfärd utan tillväxt? och  i så fall hur...? Vi måste konsumera för att hjulen ska snurra, och för att skapa tillväxten som ger oss jobben som ger oss mera pengar så vi kan konsumera mer och nyare prylar (som vi oftast inte behöver) och så skapar vi jobb åt någon som tjänar pengar och kan köpa nått och.....bla bla,ja ni vet hur det är.
Frågan är hur kan man bryta detta, att fortsätta är helt ohållbart det kan vi konstatera direkt! Men att hitta något annat...?

En fråga som jag naturligtvis skulle kunna ge ett långt hemmasnickrat svar på hur jag tycker det skulle se ut i den bästa av världar,men jag skonar er idag och tänker inte ge mej in längre i ämnet utan jag hänvisar till Effektmagasinets blogg och ger er ett klipp med Jacksson från en tidigare föreläsning på TED´s
Tim Jackson's economic reality check Video on TED.com


Då jag skulle ta mej hem så slank jag in på Pressbyrån på T-centralen för att köpa mej en kopp kaffe.15 spänn för en liten kopp får väl anses som ett klipp i centrala city. Men just som jag skulle fiska upp en tjuga och betala så såg jag ett erbjudande om kaffe OCH en kanel bulle för tjugospänn! Var inte det ett klipp så vet inte jag? Problemet var bara att jag var inte särskilt sugen på en halvkilos kanel bulle men för endast en femma till så var det ju nästan fånigt att låta bli. Jag gick till pendeln med smulor av pärlsocker i mungipan och funderade över systemet. En kanelbulle som man egentligen inte vill ha eller behöver skapar arbetstillfällen inom jordbruket,bagerinäringen,ägg och mejeri poduktionen  å en massa annat, framförallt så blir det en jäkla massa transporter av allt kors och tvärs över jordklotet...men g od var den!

2 kommentarer:

  1. Tack snälla Du för denna snabba kommentar och reflektion om föreläsningen och diskussionen med Tim Jackson - som jag ej fick plats på eftersom det var utsålt när jag kom fram och jag blev så besviken. Kände mig ändå lite glad när jag lommade hemåt att det var så många som visar intresse. Vi törstar och söker efter kloka ord när det gäller dessa framtidsfrågor och tack och lov finns mycket att hämta på nätet och i de böcker som ges ut.

    SvaraRadera
  2. HEj Carin,tråkigt att du fick vända hem i oförättat ärende! Som sagt, det är ett stort intresse för alla dom här frågorna och det är viktigt att fler och fler inser sambanden och att allt hänger ihop och har gemensamma lösningar!

    Tar mej friheten att skicka ett medelande via kontaktlänken på er hemsida (som för övrigt är väldigt bra!) lite angående vad vi ska göra lokalt...

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...