söndag 6 mars 2011

Jean Pain´s kompost energi.

Vi som råder över en fungerande komposthög, eller för den delen har passerat flishögarna vid en pappersfabrik en kall höstmorgon vet att det är något därinne bland det organiska materialen som alstrar värme. Som får komposten att kännas rykande het då du vänder upp lite av det översta lagret, något som får dom enorma flishögarna att avge ångande moln i morgondiset. Microorganismernas hårda arbete med att bryta ner det döda, skapar värme och ny energi. Där har vi skillnaden mellan det mänskliga sättet att alstra energi och naturens egna sätt. Detta är energi som skapas i ett cirkulärt system och där det aldrig skapas några restprodukter eller avfall som måste gömmas i hundratusentals år eller som påverkar atmosfären. Jag har ofta funderat på om man inte skulle kunna ta vara på den energin på en klyftigt sätt, men det är faktiskt inte förens nu som jag snubblat över namnet Jean Pain.
Han var nämligen en fransman som gjorde just det! Tog tillvara på värmen i en enorm komposthög som var gjord av uppflisat sly. Detta alstrade värme nog för att producera 60 gradigt varmvatten i 18 månader,samt biogas till köksspisen. (se teckningen) Han körde till och med sin bil på gasen.
Moussior Pain som avled i början av åttiotalet var minst sagt helt rätt ute och borde deffenetivt uppmärksammas mer idag då vi måste hitta alternativa lösningar. Vad blev restprodukterna av denna energikälla? Jo fin mull, som världen för övrigt lider brist på. Det är just såna lösningar vi måste hitta, lösningar som ger tillbaks mer än vi tar.
Då kanske vi har en chans att återskapa en del av den värld som vi förstört!Sjärlvklart så finns det en gammal film om honom på Youtube. Två delar,engelsk textad,tysktalande om en fransman!
3 kommentarer:

 1. Intressant och svindlande.....har aldrig hört talas om den mannen!
  Jag är lite stolt och nöjd över att min lilla varmkompost varit vaken hela denna stränga vinter:)
  Ha en fin söndag!

  SvaraRadera
 2. Inspirerande. Tack för länken.

  SvaraRadera
 3. Mycket intressant och inspirerande. Tackar för länken. Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...