söndag 29 november 2009

Stadsodling

Igår var jag på kulturhusetoch lyssnade på en mycket inspirerande föreläsning om stadsodling. Nå, innan ni nu skenar iväg med tankar om odling inne Stockholmcity, mitt på plattan nästan tillåmed, så kan jag hejda er med det samma. Det var inte fråga om några illegala odlingsprojekt av rökbara grödor, Nej nej, icke! Det hel rörde sig om ett mycket intressant projekt som man just nu bedriver i London. Jag har nämnt det tidigare, men jag kan för min själ inte lära mig hur man gör en länk från ett inlägg till ett annat så ni får bläddra bakåt om ni ska läsa mer (den som kan tala om för mig hur, skriver naturligtvis en mycket vänlig komentar och förklara detta för mig!). Nå, som halvgammal gråstrimmig norrlänning så kan man ju känna sig lite malplacerad bland dreadlocks och haslduksförsedda unga klimataktivister, men vi vill ju alla samma sak och strålar samman kring samma intresse, nämligen att rädda det som räddas kan av den här planeten! Kvällen började med en hel del ”matnyttigt” och framförallt skrämmande redogörelse av Rosie Boycott från "London Food Board" med matens miljöpåverkan och en hel del om britternas usla matvanor(nåja , vi kan vi med...). Som vanligt när det kommer till klimatfrågor så handlar det väldigt mycket om olika siffror, hur många Kineser som kommer att vilja äta Brasiljansk biff om några år,hur många tusen liter vatten det går åt att producera en hamburgare och alla sjukliga transporter osv. Viktiga och skrämmande siffror,men som lätt kan uppfattas som allt för ogreppbara och för dystra för att folk ska våga ta det tills sig. Jag kunde inte låta bli att tänka att det är egentligen inte alla vi som satt här som behöver höra det här utan snarare alla som inte var där. Jag är övertygad om att dom flesta i den publiken redan hade rätt så bra koll på alla dystra fakta. Desto muntrare är det då att lyssna till någon som gör något som kan bidra att jorden kanske blir en aning bättre att leva på i framtiden. Våra vansinniga produktion och konsumtion av mat är en av dom största klimatfrågorna, (kanske den viktigiste?)och dessutom uppbyggt som ett otroligt bräckligt system. Om transporterna med mat stannar upp av någon anledning, pga strejk eller brist på drivmedel (Tex.peakoil), så kommer dom flesta människor i städerna stå utan mat efter ca tre dagar! Utan att gå in för djupt på ämnet så kan jag kortfattat säga att hela vårt system med vår mathållning går mot allt som är bra! Vi äter mat som dryper av olja, som kräver massor av vatten i värld där dom flesta innevånarna saknar rent vatten, det utarmar jorden (inte minst i länder där den inte kommer att ätas,) Den gör oss väldigt beroende av fungerande samhällssytem och av några få jätteföretag. Den är till stor del väldigt onyttig och som gammal kock så skulle jag även vilja tillägga smaklös. Å inte blir det så mycket bättre av att vi slänger bort ungefär hälften när den väl kommit hit! Men, nu ska ni få höra. Det finns folk som insett att det inte funkar längre och att lösningen är lokalproducerat och framförallt egenodlat. Även i en stad som London. Seb Mayfield berättade om sina två projekt, Food up front och Capital Growth som är ett projekt som går ut på att man fram till år 2012 (dom ska visst ha nån sporttävling där då??? ) så ska man skapa 2012 stycken odlings platser där ”The Londoners” kan odla sina egna grödor. Det kan vara allt från små balkonger till stora betongytor som tidigare endast fungerat som skumma hak för gangsters å utslagna. Med andra ord så gör det även stor nytta som även socialprojekt, i stadsdelar med stor segregation och drogproblem. Seb som tidigare inte hade någon som helst erfarenhet av odling berättade om hur man skapar odlingar med upphöjda bäddar och använder ”big bags” fyllda med jord, han poängterade att det är inte fråga om att man på något sätt ska var självförsörjande med mat, utan det handlar mest om att få folk att komma igång, att kanske börja fundera över den mat som säljs i affärerna och att det inte är så svårt. Han avslutade med ett jäkligt bra måtto,(med tanke på hans egen bristande erfarenhet) som jag själv gärna använder mig av. Att man ska lyssna och ta till sig när folk säger att saker och ting är omöjliga att genomföra, sen ska man göra det ändå! Jag avslutade själv aftonen med att promenera hem till väntande familjemiddag hos hustruns bror, där jag smakade en smaklig importerad middag levererad i plastförpackningar!

1 kommentar:

  1. För att göra en länk:
    Kopiera först länkadressen som du vill att länken ska leda till. I redigeringsläget så markerar du den text som du vill ska vara en länk, klicka på den lilla ikonen som ser ut som några kjedjelänkar ovanför editeringsfönstret, precis till vänster om de olika sätten att justera texten (vänster, center, höger), då dyker det upp ett nytt fönster som du klipper in länkadressen i. Klicka OK och sedan är det klart.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...