söndag 13 september 2009

"Potager"

I dessa klimatmedvetna tider med finanskris och nyfattigdom så frodas liksom under krigsåren mänsklighetens intresse för att odla sina egna grönsaker. Så även här! Så medans fru Obama hackar upp gräsmattan (med hjälp av ett antal skolklasser)utanför vita huset och anlägger odlingar för att förse husets kockar med råvaror från den egna täppan så på börjades årets större trädgårdsprojekt på tomten.

Det fanns redan från början en mer långsiktig plan på en köksträdgård med omgivande staket, perenna växter och ettåriga grönsaker,blommor i skön blandning, en så kallad fransk "Potager" men eftersom det egentligen inte fans någon tid för att pyssla för mycket i trädgården med tanke på det halvfärdiga huset så fick det bli så enkelt som möjligt och lättskött detta år, ett tillräkligt iordningställande för att komma igång så att säga.

Den plats där odlingarna skulle anläggas består av stenhård lermark och då alterantivet att knäcka rygg och gräva upp kändes alltför betungande och tidsödande så byggdes istället fyra stycken ramar som var ca 30 cm höga som helt enklet ställdes på den hårda ytan. Ramarna fylldes med allehanda organiskt material som kunde samlas ihop, halvförmultnad kompost,hästgödsel,löv och gräsklipp samt en del jord.

Som allting annat så är även trädgårdsarbete föremål för överarbete och tillkrånglade lösningar, men på det här sättet så tar vi hjälp av övriga organismer för att bearbeta marken. Dom maskar som nu kommer att mumsa på det material som nu dukats fram kommer förhoppnigsvis att med tiden bearbeta jorden under och på sikt göra den lite mer genomsläppning. Så det som var viktigast var egentligen att skapa en bra odlingsbädd för odlingar kommande år, men naturligtvis så skulle det planteras något även nu och förhoppningsvis skulle det väll växa något.
Så lagomt till påsk så var det tillräkligt klart för att plantera gul och rödlök samt en rad med palsternacka.
(Det lilla huset på bilden är som så många av er känner till -och kanske rent av besökt,-det gammla dasset som nu väntar på en enklare ombyggnad till redskapsbod)
Under sommaren har det vuxit rejält och vissa sorters grönsaker har fungerat väldigt bra och andra mindre bra. Återkommer i senare inlägg om skörderesultaten. Tillsvidare en bild på årets mest i ögonfallande grönsak; Solrosorna.

1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...