torsdag 24 september 2009

Så närodlad det kan bli...

En del av årets grönsaksskörd. Kanske inte riktigt så pass att man kan kalla sig självförörjande ännu, men ändå... Tänk om vi odlade grönsaker på våra gräsmattor istället för att strutta runt på dom med coldioxidutvräkande maskiner bara för att grannen också gör det. Skulle inte det vara bra? Läste nånstans att man klarar sig med en odlingsyta på en kvadratmeter per person för att kunna odla det man behöver äta på en dag. Det betyder att man på 365 kvm kunde odla ett års förbrukning av sin mat. Vilket inte är mer än att det skulle vara några veckors arbete under sommaren att sköta om (i genomsnitt), ja då behöver man ju inte köpa nån mat och då behöver man ju nästan inte jobba heller...eller? Förutsättningen för det här resonemanget är ju då att man har nånstanns att förvara maten under den kalla delen av året så den inte blir förstörd och att man vet hur man tar till vara på mat som inte har varit inplastad med datumstämpel på förståss. Å så att man är vegetarian så klart. Ska man producera kött också så snackar vi om betydligt större arealer per person... vilket i sig är tänkvärt med tanke på allt vi proppar i oss. Nåja, för att återgå till grönsakerna på bilden (som är producerade på några kvm) så är det 2 sorters morot,palsternacka,röd och gul lök ( kan vara nån vitlök därunder med ), borlottibönor,vaxbönor,rödbetor bladen som så pyntfullt hänger in från kanten är salvia. Plus en massa annat som inte är med på just den här bilden.

1 kommentar:

  1. Broder Mats24/9/09 15:45

    Tjenare Broder Stefan. Filosofisk kompost, ja det är nog så jag ska använda min blogg lite mer. Odla istället för lönearb. det vore/är förbaskat härligt.Kanske därför många spelar på stryktippset å sånt!? Kramar på er...Mats

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...