tisdag 16 februari 2010

Pelargon sticklingar

Har ett antal frodiga knallröda pelargoner som brukar förgylla sommar trädgården och som ofta väcker kommentarer från passerande grannar och besökare. Allt som oftast så hör man också längtansfulla önsknigar om att få ta "skott" eller frågor om vart dom kommer ifrån. Vart dom kommer ifrån från början vet ja inte riktigt,men om jag inte snubblar i min pelargonkunskap så härstammar väll ursprunget från Sydafrika(?) nå, det låter jag vara osagt,men grundstammen från just dessa individer kommer från Svärmor och nån generation tillbaks på den sidan.
Så eftersom svärmor själv inte haft möjlighet att övervintra sina egna plantor och då omgivningen allt för ofta blivit lovad sticklingar så har jag idag gjort sak i slaget (eller vad det heter) och satt ett tjugotal sticklingar som jag hoppas ska rota sej inför våren. Dessutom så kan det behövas några plantor till Järn-urnorna på jobbet. Nu är jag inte en hejjare på växter som inte går att äta (och det känns så där lagomt matcho att pyssla med pelargoner...) så innan ni ställer frågan vilken sorts pelargoner det är så ger jag svaret direkt: Det är Pelargoner...Röda! Undrar om dom inte kan vara avskräckande för mördar-sniglar? har för mej att jag läst det nånstanns??? Kanske man ska plantera några bland kålplantorna?

3 kommentarer:

 1. Fin pelargon, väl värd att föröka!
  Jag har också en pelargon, som jag köpte 1996 på en marknad. Den liknar din och är mycket starkväxande. Får inte glömma att sätta lite sticklingar av den!

  SvaraRadera
 2. Pelargoner är super macho, och dessutom ätliga:)))))
  Mina arbetskamrater kallar mig för pelargonmissbrukare. Inte för att jag brukar käka på mina pelargoner ...men jag måste ha fler och fler!
  Mina stackare har fått övervintra i garaget, dom ser inte så glad ut idag. Hoppas kunna få fart på dom med lite ny jord och kärlek.
  Lycka till med sticklingarna!

  SvaraRadera
 3. Pelargoner är ett måste! Du har tur nu, ska du veta, eftersom du för det mesta odlar ätbart - pelargoner är ätbara! Vet i och för sig inte om det gäller alla sorter. Vad extra roligt att ha pelargoner några generationer tillbaka.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...