måndag 5 oktober 2009

klimatsmart tomat-mat

Lite bilder på årets tomatodling skulle ju sitta bra, och se vad jag hittade i hustruns computer! Otroligt egentligen vad sex små frön som man petar ner i jorden kan utvecklas till under några sommarmånader. Dom här plantorna kom från tre frön av coctail tomater och tre från någon typ av bifftomat. Som odlingskärl användes två stora fyrverkeri lådor av trä och rejält med gräsklipp som gödsel hela sommaren. Tyvärr så hann dom aldrig mogna innan hösten klev in på scenen, men plockades ner i en stor korg för någon vecka sedan. Gissningsvis så skulle jag tro att det var kring 12-15 kilo, ( som gammal kock så har man ju burit en å annan tomatlåda genom åren och fått en någorlunda uppfattning om vikten...). Så nu ligger blasten som marktäckning på rotsaks landet och tomaterna mognar i jämn takt i sin korg inomhus. Tomater har kallats för klimat-värstingarna bland grönsaker i diskutionen om miljövänlig mat. Orsaken till detta är att för att kunna odla dom kommersiellt här uppe i den nordliga delen av världen så behövs det uppvärmda växthus. Uppvärmingen har framförallt skett med oljepannor som orsakat feta utsläpp av koldioxid. I varmare länder kring medelhavet så behövs inte detta, men i stället så krävs det allt för långa transporter som ofta sker med gamla skruttiga lastbilar. Men, faktiskt så är detta ett av de fåtal fall där debatt,konsumentpåtryckningar och odlarnas lyhördhet (och troligen affärssinne) där det skett förbättringar och nu så ställer de flesta svenska producenter om till förnybara uppvärmningar som pellets m,m. Så det känns väl relativt tryggt att köpa svenska tomater och gärna så närodlade som möjligt naturligtvis. Hur gör man då när det inte är säsong av svenska tomater då (under vintern odlas inte tomater i sverige) och endast dom importerade finns att tillgå? Tja, ska man hårddra det ( vilket är vad som rekommenderas om man vill göra det man kan för att dra sitt strå) så får man helt enkelt avstå sina tomater under vintern och istället försöka äta så mycket svenskodlade rotsaker osv istället. Och det är mycket det tänket det handlar om när det gäller att vara klimatsmart då man handlar sin mat. Kanske måste vi tänka om lite i våra krav på utbudet i diskarna. Egentligen är det rätt sjukt att vi tar för givet att hitta alla möjliga konstiga exotiska frukter och grönsaker i varenda liten butik, saker som för några årtionden sedan var helt okända? Nå tycker man att dom där vitrosa holländska växthustomaterna som säljs under vintern är goda och om man inbillar sig att dom innehåller någon form av näring så får man väll köpa dom om man vill. Hur skillnaden är mellan att köpa svenska tomater kontra importerade ekologiska är svårt att säga, men logiskt sett så tycker jag nog alltid att närodlat är att eftersträva så långt som möjligt. Så här äter vi i allafall extremt närodlade tomater allt eftersom dom mognar just nu, och när dom tar slut så lär det nog bli importerade även här kan jag tänka mej. Men man kan ju alltid försöka av vänja sig lite bit för bit mot att tänka lite mer säsongsbetonat. Dessutom tycker jag( avslutningsvis, jag lovar!) att det är lite roligare då det är vissa råvaror som bara finns under en viss tid, blir som lite mer å se fram mot då liksom. Som det är nu så kan man ju ha kräftskiva i mars om man vill med Belgiska jordgubbar som efterrätt och för att inte tala om dom där små fint förpackade blåbären som kommer flygande över Atlanten i sina fina plastaskar. Puh! Vilket urladdning, då väntar vi bara på det filosofiska hopknytandet av den här lilla påsen... Nja, jag skulle säga att världen är sjuk på många sätt men för en god (ekologisk)ketchup är det ändå alltid säsong! Läs även andra bloggares åsikter om , ,

1 kommentar:

  1. Tomatsmart var ordet... :-)
    Kloka ord och snygga tomatbilder!
    /Janne

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...