tisdag 29 december 2009
Gott nytt år!
Så har det snart gått tio år sedan det där millieniumskiftet, ni vet det där datumet som man såg fram mot när man växte upp som något som låg långt fram i nån sorts sience fiction avlägsen tid då vi alla skulle åka runt i svävande bilar och glida runt i tajta heldräkter.
Det var den där dagen då det skulle slå på stort och det skulle firas som aldrig förr. Själv satt jag i en tv-soffa i Poikkijärvi och såg världsomfattande sändningar som sändes live från Ishotellet några stenkast därifrån. Känns som i går... Funny how times slippes away, som Willie skulle säga...
Nå, times goes by (som en annan storhet skulle sjungit), tiden rinner i väg, eller är det vi som rinner genom tiden...den gammla filosofiska frågan. Nu är det snart bara nittio år kvar till nästa decenium och ska man vara med på det så får man nog se till att hålla sig frisk och kry.Särsklit troligt är det ändå inte och några mirakelmedel mot åldrandet lär det nog inte dyka upp under dom åren, lika lika som vi flyger runt i rymdfarkoster år 2000. Tror vi har en något överdriven tro på mirakellösningar och revolutionerande uppfinningar som ska lösa våra problem i framtiden.
Om vi håller oss till dom kommande nittio åren fram tills nästa decenium, vilket är en gripbar tidsperiod. Jämförbar med en människas livstid och en period som många av våra barn och barnbarn kommer att uppleva det mesta av . Under dessa nittio år så kommer det med största sannolikhet att hända enorma förändringar för mänskligheten och världen kommer att vara en betydligt tuffare plats att vistas på för dom flesta.
"Jaha Nu kommer det mer sånna där domedags profetior om klimatförändringarna osv,bla,bla.... igen." Jo kanske det, men det är som det är med det. Jag bjuder på det, (i en tid då upplysning annars innebär höga konsult arvoden).
Klimatförändringarna är en av flera aspekter på framtidens förändringar, oavsett om man tar dom på allvar eller stoppar huvudet i sandet och hänvisar till "climatgate"-skandaler eller inte så är det ett faktum att klimatet förändras, hur mycket eller lite tror jag inte någon forskare överhuvudtaget med säkerhet kan visa på.
Lägg därtill en mänsklighet som byggt upp ett samhälle som är helt beroende av att matas med olja varje dag. En olja som finns till en viss mängd, och som vi förbrukar nästan nittio miljoner fat av OM DAN!
Det säger sig själv att den kommer att ta slut, när? Ja det kan vara om femtio år eller om fem, så länge inte politikerna tar det på allvar och det är big buissnes att vi fortsätter att använda den så kommer ingen exakt kunna säga hur mycket som finns kvar. Enligt dom flesta forskare så har vi redan passerat "Peakoil" (Dvs den brytpunkt då vi tar upp mindre olja än vad vi använder ) eller gör det inom de kommande åren. Helt klart är att det kommer att märkas en stor förändring inom de kommande nittioåren.
"Äh , det finns hur mycket som helst kvar" säger ni kanske? jo det är möjligt, men den blir allt svårare att komma åt, och med den enkla uträkningen så kan vi enkelt samanfattade det på så sätt att den kommer inte att vara för sånna som oss! Fundera en stund hur ditt eget liv skulle påverkas utan tillgång till olja. Det handlar inte om att du ska kunna åka bil till jobbet eller inte,så mycket kan jag säga.
Så då har vi klimatförändringar och ett samhälle som är helt beroende av olja, men inte alls förberedd på att den kommer att ta slut. Så tillkommer andra detaljer som att vi har en världsekonomi som är uppbyggt som ett luftslott, och som svajjat till lite det senaste året, men som skulle få rejäl slagsida om tex oljepriset börjar rusa då det blir uppenbart att den börjar sina,eller att klimaförändringarna slår ut tillräckligt många skördar över hela världen,eller då västvärlden köper upp fattigare länders matskördar för att producera förnyelsebara energi källor,eller då tillräkligt mycket vatten är nedsmutsat av översvämningar så att det blir en hårdvaluta som inte bara är handelsvara utan ett faktisktöverlevnadsbehov för oss alla. Vilket leder oss in på ytterligare en liten detalj som kommer att göra världen lite mer spännande, nämligen folkökninen som är explositionsartad. 6.6 miljarder idag, om nittio år har jag ingen aning men det lär nog vara trångt !
Var och en av dessa saker är (För att utrycka mej milt!) väldigt oroväckande för mänsklighetens välbefinnande. Kan man ( vill man...) se sambanden mellan dom och hur dom påverkar varandra och om man tar sig tid och fundera på hur allt hänger samman så kommer man snart underfund med att hotet mot vårt välbefinnade får en helt annan innebörd. Det låter inte allt för uppmundrande och tyvär så det våra barn som får uppleva det mesta av det.
Så ett gott råd så här inför det nya året och dom kommande åren från kompostfilosofen är:
Lär era barn vilka växter som är ätbara och hur dom själv kan samla mat!
"Funny How Time Slips Away"
Willie Nelson
http://
lördag 19 december 2009
Time for talk is over!

Säger obama och utlovar en sänkning av USA co-utsläpp med 17%, vilket är ungefär lika trovärdigt som att en alkis säger att nu får de va slutsupet och lovar att dricka en klunk mindre lättöl vid nästa fylla.
Klimatmötet blev ett fiasko, som man kunde ha anat, Både Obama,Reinfelt å dom andra gör säkert så mycket dom kan,men man måste förstå att dom är bakbundna av marknaden och behoven av att behålla mandat.
Samanfattningsvis så kan man konstatera att det är vi själva som får ta tag i saken.
torsdag 10 december 2009
Apropå klimatmötet


Etiketter:
climate change,
klimatmöte,
köpenhamn,
oren lyons
Hur filmen var?
Jo rå…det är väl alltid mysigt att se en storslagen tretimmarsfilm med femkilo popcorn i knät.
Att Hollywood´s version av världens undergång blir lite väl storslagen ”good bless the American family, and we will save you ” får man väl räkna med. Effekter som man liksom inte hajjar hur dom får till och lite för mycket sista hundradelssekunden lösningar (Puh! That was close…) kan man tycka. Hjälten som sig bör, är en allt för frånvarande looser pappa som fixar biffen och återförenar kärnfamiljen. Dessutom hade man lyckas sno åt sig den berömda repliken från ”Hajen” som jag nämnde i tidigare inlägg.
” we gonna need a bigger boat ”hade nu blivit ”we gonna need a bigger plane”,men det var det kanske bara jag som noterade…
Bäst är helt klart Woody Harrleson som påtänd galenpanna som sänder live radio direkt på plats när allt drar igång.

onsdag 9 december 2009
2012

måndag 7 december 2009
Demonstrera eller snickra!
Pappaledig idag då farmor är på besök och den lilla stannar hemma från dagis.Vad ska jag göra då tro?
Antingen ta tåget till Köpenhamn över dagen och knyta fast mej nån lyktstolpe utanför klimatmötesförhandlingarna, skrika slag ord och vifta med knytnäven och förändra världen. Eller ska jag fortsätta snickra skafferi?
Eller är det meningen att man ska vara pappa kanske?
Etiketter:
klimatmöte,
köpenhamn
lördag 5 december 2009
"We gonna need a bigger boat!"


Etiketter:
climate change,
klimatförändringar,
Klimathot,
klimatmöte,
köpenhamn
tisdag 1 december 2009
Julrosor!
söndag 29 november 2009
Stadsodling
Igår var jag på kulturhusetoch lyssnade på en mycket inspirerande föreläsning om stadsodling. Nå, innan ni nu skenar iväg med tankar om odling inne Stockholmcity, mitt på plattan nästan tillåmed, så kan jag hejda er med det samma. Det var inte fråga om några illegala odlingsprojekt av rökbara grödor, Nej nej, icke!
Det hel rörde sig om ett mycket intressant projekt som man just nu bedriver i London. Jag har nämnt det tidigare, men jag kan för min själ inte lära mig hur man gör en länk från ett inlägg till ett annat så ni får bläddra bakåt om ni ska läsa mer (den som kan tala om för mig hur, skriver naturligtvis en mycket vänlig komentar och förklara detta för mig!).
Nå, som halvgammal gråstrimmig norrlänning så kan man ju känna sig lite malplacerad bland dreadlocks och haslduksförsedda unga klimataktivister, men vi vill ju alla samma sak och strålar samman kring samma intresse, nämligen att rädda det som räddas kan av den här planeten!
Kvällen började med en hel del ”matnyttigt” och framförallt skrämmande redogörelse av Rosie Boycott från "London Food Board" med matens miljöpåverkan och en hel del om britternas usla matvanor(nåja , vi kan vi med...). Som vanligt när det kommer till klimatfrågor så handlar det väldigt mycket om olika siffror, hur många Kineser som kommer att vilja äta Brasiljansk biff om några år,hur många tusen liter vatten det går åt att producera en hamburgare och alla sjukliga transporter osv. Viktiga och skrämmande siffror,men som lätt kan uppfattas som allt för ogreppbara och för dystra för att folk ska våga ta det tills sig. Jag kunde inte låta bli att tänka att det är egentligen inte alla vi som satt här som behöver höra det här utan snarare alla som inte var där. Jag är övertygad om att dom flesta i den publiken redan hade rätt så bra koll på alla dystra fakta.
Desto muntrare är det då att lyssna till någon som gör något som kan bidra att jorden kanske blir en aning bättre att leva på i framtiden.
Våra vansinniga produktion och konsumtion av mat är en av dom största klimatfrågorna, (kanske den viktigiste?)och dessutom uppbyggt som ett otroligt bräckligt system. Om transporterna med mat stannar upp av någon anledning, pga strejk eller brist på drivmedel (Tex.peakoil), så kommer dom flesta människor i städerna stå utan mat efter ca tre dagar!
Utan att gå in för djupt på ämnet så kan jag kortfattat säga att hela vårt system med vår mathållning går mot allt som är bra! Vi äter mat som dryper av olja, som kräver massor av vatten i värld där dom flesta innevånarna saknar rent vatten, det utarmar jorden (inte minst i länder där den inte kommer att ätas,) Den gör oss väldigt beroende av fungerande samhällssytem och av några få jätteföretag. Den är till stor del väldigt onyttig och som gammal kock så skulle jag även vilja tillägga smaklös. Å inte blir det så mycket bättre av att vi slänger bort ungefär hälften när den väl kommit hit!
Men, nu ska ni få höra. Det finns folk som insett att det inte funkar längre och att lösningen är lokalproducerat och framförallt egenodlat. Även i en stad som London.
Seb Mayfield berättade om sina två projekt, Food up front och Capital Growth som är ett projekt som går ut på att man fram till år 2012 (dom ska visst ha nån sporttävling där då??? ) så ska man skapa 2012 stycken odlings platser där ”The Londoners” kan odla sina egna grödor.
Det kan vara allt från små balkonger till stora betongytor som tidigare endast fungerat som skumma hak för gangsters å utslagna. Med andra ord så gör det även stor nytta som även socialprojekt, i stadsdelar med stor segregation och drogproblem.
Seb som tidigare inte hade någon som helst erfarenhet av odling berättade om hur man skapar odlingar med upphöjda bäddar och använder ”big bags” fyllda med jord, han poängterade att det är inte fråga om att man på något sätt ska var självförsörjande med mat, utan det handlar mest om att få folk att komma igång, att kanske börja fundera över den mat som säljs i affärerna och att det inte är så svårt.
Han avslutade med ett jäkligt bra måtto,(med tanke på hans egen bristande erfarenhet) som jag själv gärna använder mig av. Att man ska lyssna och ta till sig när folk säger att saker och ting är omöjliga att genomföra, sen ska man göra det ändå!
Jag avslutade själv aftonen med att promenera hem till väntande familjemiddag hos hustruns bror, där jag smakade en smaklig importerad middag levererad i plastförpackningar!

Etiketter:
ekologiskt,
Klimathot,
klimatsmart mat,
närproducerat,
odling,
trädgård
onsdag 25 november 2009
Rob Hobkins tal om transition rörelsen.
Ännu mer film,man kan tro att jag inte har så mycke mer å säga själv. Nä,inte mycket bättre än vad som sägs i den här filmen iallefall.
Etiketter:
climate change,
klimatförändringar,
Klimathot,
peakoil,
rob hobkins,
viktory gardens
måndag 23 november 2009
Liv efter mörkret
Nog för att det är mörkt,blött,lerigt och dystra inlägg på denna blogg så finns det trots allt ett spirande liv som inget hellre önskar än att få bryta fram och sprida lite framtidshopp i tillvaron.
Vitlöksklyftorna som planterades för drygt en månad sedan
har redan börjat skjuta upp ur höstleran. Fortsätter det att vara så här varmt så kan vi kanske skörda färsk vitölksblast att klippa över julsillen.
Etiketter:
klimatförändringar,
närproducerat,
odling,
plantera,
trädgård,
vitlök
torsdag 19 november 2009
OLJA!

Etiketter:
climate change,
hållbart,
Klimathot,
närproducerat,
odling,
peakoil,
ställ om
onsdag 18 november 2009
Mer film att inspireras av!
Ännu en liten film att inspireras av till framtida lösningar.Fresh the movie(trailer.)
Etiketter:
ekologiskt,
farm of the future,
fresh the movie,
miljö,
närproducerat,
odling,
plantera,
trädgård
tisdag 17 november 2009
Ruggigt väder
Blött,grått och ruggigt!
Tror knappt det varit en endaste minusgrad än i år, vilket för en gammal lapplänning som mej känns lite konstigt. Visst vore det lite uppiggande me lite snö å nåra minusgrader?
Apropå varmt väder så drar det ihop sig till klimatmötet i Köpenhamn då dom stora grabbarna (och flickorna?) ska förhandla om vå kommande framtid, och vi som sitter här hemma (om vi nu inte drar dit och står med plakat och skrålar slagord...)så ser det ut att bli en hel del Tv-tid kring det hela om man får tro detta inlägg på "Ställ om" sidan.
http://stallom.se/2009/11/17/stall-om-gor-tv-var-med-nar-programmet-vaxer-fram/
Etiketter:
climate change,
klimatförändringar,
klimatmöte,
köpenhamn,
ställ om
söndag 15 november 2009
Kökstak!
lördag 14 november 2009
Lördagsmorgon blues


Etiketter:
climate change,
peakoil,
viktory gardens
torsdag 12 november 2009
Plantera mera

lördag 7 november 2009
Tittar på tv-nyheter
Sitter och ser på nyheter på tv och ser att det är stora översvämmningar i Australien, och att G-8 länderna inte kan "hitta" några lösningar på hur klimatlösningarna ska finanseras. Kanske det är lättare att hitta pengar om man väntar tills fler länder översvämmas?
Däremot så är det ett rejält inslag om att AIK gjorde nått sorts mål, fotboll eller nått sånt...?
En kompostfilosofisk slutsats på det vore helt enkelt att:Det går åt helvete med världen medan vi tittar på fotboll.
Etiketter:
klimatförändringar
fredag 6 november 2009
What can i do?
Jah nu ska han tjata om det där igen!Klimat och oljekris, bla bla bla...Döp om den här jäkla bloggen istället, till Deprimerande betraktelser från domedagsklyftan!
Jaja, jag vet att jag tjatar och man kan ju undra varför? Tja därför att jag tror på att det kommer en dramatiskt förändring snart.
"Oh!...Troubles around the corner!" Var det en klok amerikan ( jo då dom fins!) som sa åt mig en gång då jag berättade att jag hade en då elvaårig dotter.
Och det är just det som vi står inför,problem runt hörnet. Klimatförändringar,slut på oljan,överbefolkning och världsekonomi som en luft bubbla.Några exempel som med all sannolik kommer att förändra världen inom en inte allt för avlägsen framtid.
Men för att ni nu inte ska förstöra er välförtjänta helgledighet och tappa sugen på TV-Soffegodiset så föreslår jag att vi tillsammans tittar på denna inspirerande film om en familj som faktiskt valt att göra nått.
Den enda komentar som jag vill skicka med denna film är att dom taliban-sniglar som i sommras härjade i våra odlingar tydligen inte intagit den amerikanske solkusten ännu!
Läs även andra bloggares åsikter om trädgård, klimatsmart mat, ekologiskt, klimatförändringar, egen odlat, närodlat
Etiketter:
climate change,
ekologiskt,
klimatsmart mat,
miljö,
närproducerat,
odling,
ódling,
trädgård
torsdag 5 november 2009
Självförsörjande på läkemedel
måndag 2 november 2009
Miljöbil årsmodell -88 ?
Etiketter:
ekologiskt,
Klimathot,
miljöbil
onsdag 28 oktober 2009
Höstliga blomsterfunderingar

måndag 26 oktober 2009
"MOT 40 MED ETANOL"
Projektet fortsätter, nu tuffar den på med 25% etanol i tanken utan problem.
Volvo 745 årsmodell -88 på väg mot 40 000mil med lite (väldigt lite) klimatsmartare alternativ.
lördag 24 oktober 2009
The International day of Climat Action!

Etiketter:
The International day of Climat Action
fredag 23 oktober 2009
Steve Earl till Sverige

torsdag 22 oktober 2009
Farm of the future
I väntan på att jag ska komma med nått vettigt att säga, så kan ni se denna mycket trevliga och tänkvärda film.
Etiketter:
farm of the future,
hållbart,
odling,
peakoil,
permakultur,
trädgård
onsdag 21 oktober 2009
Eko-Blandning
Etiketter:
ekoblandning,
ódling,
perenner,
plantera,
trädgård
söndag 18 oktober 2009
Vinterdvala
Att ta sig vatten över huvudet...

Har man gjort på maldiverna tydligen, och lär nog få göra det i framtiden.Grejjen är den att man höll ett regeringssamanträde under vattnet för att försöka få omvärldens intresse för vad som kommer att hända där inom dom närmsta nittioåren om klimatförändringarna inte kan hejdas.
Ögruppen på typ 1000 öar ligger ca en å en halv meter över havsytan och är naturligtvis extremt hotade av en höjd havsnivå. Så medans vi brottas med sånna världsliga funderingar som att kanske skidsäsongen i Åre blir kortare eller att vi kommer att kunna ta ut mer virke ur skogen då det blir varmare och ställa om våra jordbruk så finns det folk som väntar på att deras land ska försvinna i havsdjupen snart.
Nittio år kanske verkar förbaskat långt, men för min tvååriga dotter är det hennes livstid!
lördag 17 oktober 2009
Fredags mys med Santa Ines.

Etiketter:
chile,
ekologiskt vin
fredag 16 oktober 2009
Mer middagstips...?
Mer Blog action...
Verkar som det fick stort gensvar i allfall.
Fick ett litet mail från organisationen bakom Blog action day.
"Hey bloggers,
October 15th is finally here and nearly 10,000 bloggers around the world are writing about climate change today for Blog Action Day 2009!
At the stroke of midnight we got off to a great start when UK Prime Minister Gordon Brown surprised us with a Blog Action Day post on his blog saying that "climate change is the biggest threat to all our futures."
From there we have seen thousands of interesting posts from bloggers in 150 countries."
Etiketter:
bloggaction day,
climate change
torsdag 15 oktober 2009
Blog Action !
Blog action day
www.blogactionday.org
Ok då var det dags.
Över hela världen så skriver en massa olika bloggare om klimathotet idag.
Tanken är att försöka påverka världens makthavare inför klimatmötet i Köpenhamn.
Och det är väl bra, att vi gör nått menar jag.
För vad kan vi göra? Känns det inte lite övermäktigt att försöka stoppa nått som hela fått hela globen ur balans? Är det nån mening att göra nått?
Här är mitt bidrag till detta upptåg iallafall.
Och apropå upptåg så skulle jag vilja likna hela eländet vid ett tåg.
Ett tåg som just nu har 6.6 miljarder passagerare och som rusar för fulla spjäll på en räls som någonstans runt hörnet slutar rakt in i en bergvägg. Det här är ett tåg som tuffade igång med svart kolrök och frustande ångmaskiner för en så där hundrafemtio år sen och har sedan dess ökat farten allt fortare.
Tåget kanske inte ryker och dånar som det gjorde förr, men istället rusar det allt mer ljudlöst och med en sjutusan till fart över slätterna mot den oundvikliga smällen i berget. Medan tåget oavbrutet ökar farten så sitter vi ombord och funderar över hur vi ska få till våra liv här ombord. Några av oss klev på för många år sedan och kommer med största sannolikhet att dö innan tåget slår i bergväggen. Många av oss är med och eldar upp farten medan väldigt många nyss har blivit födda ombord. Hur deras resa blir vet vi inget om just nu. Den ser väldigt dyster ut och om inget drastiskt görs så fortsätter hastigheten att öka. Pessimist? ja kanske, men nått gör vi väll ändå?
Joo, visst! Dom flesta av oss sitter mest i restaurangvagnen och talar om hur höga bensinpriserna blivit, hur eländigt det är med långa dagisköer och hur hemsk den där Anna anka är och tycker att det är förfärligt att ruccolasalladen är dålig i affären. Ibland gör vi något som får farten att sakta ner lite grann en stund och vi köper utsläppsrätter som hackar bort någon liten flisa på ytan på bergväggen, samtidigt som vi med gott samvete eldar på loket.
”Jamen då är det väll ingen ide att göra nått då eller?” Säger någon.
Vad hjälper det då att sortera sopor, miljöanpassa bilar, konsumera ekologiskt och närodlat, minska energiförbrukningen, skriva långa invecklade blogg-inlägg eller låta bli att åka flyg osv. om det ändå går åt pipan?
Självklart så gör det skillnad, framförallt så påverkar det dom andra passagerarna på samma tåg, dom som sitter i hörnet och stirrar ut genom rutan eller fipplar med mobiltelefonen.
Vad jag helst skulle se på det där klimatmötet är att någon reser och rycker i nödbromsen så passagerarna flyger runt och skakas om ordentligt. Stanna tåget så at vi kan kliva av en stund och fundera över om det här verkligen är rätt stickspår. Men det är väll inte så troligt att någon riskerar sin mandatperiod för något sådant.
Så vad ska vi göra då?
Tja, till en början kan man ju fundera över hur trevlig resa man vill önska sina barn och barnbarn, och vad dom kommer att tro om oss då dom närmar sig upploppet.
Ska vi fortsätta att låssas som att det regnar och fortsätta köpa mat som flygit över hela jorden, blivit paketerad på andra sidan och säljs billigt här, ska vi fortsätta slänga alla prylar för att det ”ändå är så billigt att köpa nya”, ska vi konsumera ännu mer krims krams bara för att andra gör det eller för att rädda oss ur finanskrisen till varje pris? Ska vi fortsätta med alla dom andra sjuka vanorna vi har bara för att det har ju gått bra hittills?
Eller ska vi försöka sakta ner. Stanna en stund och kanske backa lite grann för att vi ska ha en chans att ta en annan väg så dom yngsta på tåget också ska få en lång resa och för att nya passagerare ska kunna kliva ombord i framtiden.
Och att blogga om klimatförändringarna då, kan det vara nått?
Tja, inte vet jag ? Kanske kan det påverka någonting, kanske kan det få någon mer att tänka till lite extra. Det är svårt att säga, men om 5000 bloggare (troligen fler)skriver om klimathotet just idag så kanske det kan få en liten effekt på dom som styr loket under det där mötet i Köpenhamn, och det är väll väl värt att prova?
Läs även andra bloggares åsikter om Blog action day, klimathot, klimat förändringar

Etiketter:
blog action day,
klimatförändringar,
Klimathot
onsdag 14 oktober 2009
Laga mat i höstmörkret!
Börjar så smått längta efter att få hugga igång med att bygga vårt kök nu, men än så länge är det lite mer prio på vissa uteprojekt (innan vintern sluter sig kring oss).
Men visst går det att fixa mat ute(skam vore det väll annars för en som varit vildmarkskock til yrket) och ikväll så blev det en liten läcker gryt historia på kycklinglårs-file.
Så för er som tycker att mina klimatsmarta inlägg börjar bli lite väl pretantiösa och högtravande så kan det kanske vara av intresse att veta vad en sån tjatpelle som mej tillagar till vardags.
Nåå, (som muminmamman skulle sagt)stek bitar av kyckling, jag föredrar dessa så kallade lårfileer då dom är smakrikare,fetare,mörare och billigare än dom där bröstfileerna.
Kycklingen bör naturligtvis vara uppfödd inom rimligt avstånd från den plats du tillagar den och gärna ekologisk men absolut svensk. (ekologisk kyckling är lite tveksam som bättre miljöval en konventionell uppfödd, men den förklaringen tar vi en annan gång).
Sedan tillsatte jag morötter och palsternacka från egen odling och hackad vitlök och ingefära från inte egen odling. Fräste allt sammans en stund,här hadde man ju gärna haft lite lök av något slag men då det inte fans kvar i föråden så utgick det ur just det här receptet.
Ett glas iskallt vitt vin hälldes i utan av brott( i kocken alltså...)
Så på med en burk verkligen inte lokalproducerad kokosgrädde, däremot så stod det "organic" på den vilket jag antar betyder ekologisk, (Skulle gärna lära mej mer om vad skillnaden är då man odlar kokospalmer ekologisgt mot för inte ekologiskt?)
Nåå, så smaksatte jag det hela med några rejäla klickar currypasta (knappast lokalproducerat...)
och de sista kvistarna av årets mynta från landet( väldigt lokalproducerat,typ fem meter från pannan...)
Klart! serverades med Quinoa...
Nej Morsan! vi sitter inte längre utonhus och äter...
Läs även andra bloggares åsikter om klimatsmart mat, närproducerat
Etiketter:
klimatsmart mat,
närproducerat
I väntan på bättre tider...
måndag 12 oktober 2009
Dig for viktory !

Hörde på radion att 300 experter från hela världen är inbjudna av FN till ett stort möte i Rom för att diskutera hur framtidens matförsörjning ska tryggas. Ett alltid lika klurigt ämne förståss, men med klimatförändringarna och ständig folkökning så är det allt större problem.
Även i vår övergödda del av världen, i ett land där vi slänger bort extrema mängder fullt ätbar mat både i butikerna och i hushållen så är det i finanskrisens spår, och framför allt för klimatets skull ett väldigt aktuellt ämne.
Jag säger bara så här: Blicka bakåt!
Hur har vi kämpat dessa problem i tidigare kristider? Jo visst genom att odla vår egen mat så klart. Mer lokalodlat än så blir det inte.


Så upp till kamp, greppa grep och spade,hacka upp stadsparkerna och plantera potäter på balkongen, låt skolbarnen så morötter i långa rader över skolgårdarna och bryt ny odlingsmark på bakgårdar och gräsmattor.



söndag 11 oktober 2009
Och Solen har sin gång...
Så gick solen ner ännu en dag och med den årets största organism i kökslanden. Tre meter solros föll för en billig yxa från Ö-B och stjälken och bladen ligger nu på komposten. De frörika blommorna hänger på tork i väntan på vinterns hungriga små sparvar och mesar. Solen har sin gång, och det som av jord är kommet, skall av jord åter varda. Och allt annat slänger vi på sopberget, eldar upp i atmosfären eller slänger i haven.
Godnatt!
Läs även andra bloggares åsikter om trädgård, solros
Fredagsmys på en Söndagmorgon.

Som god äkta make i dessa idol-tider så är det inte annat att göra än att ställa klockan på söndagmorgon för att få tid till sitt fredagsmys. Nu är det ju inte värre än att gubben ändå vaknar strax efter sex oavsett vilken dag det är i veckan eller om det finns nån anledning eller inte!
Så nu sitter man här ottan på Söndagmorgon och ser reprisen av trädgårdsfredag.En kopp kaffe och en dag med panel-spikande framför sig, bättre än så blir det inte.
Etiketter:
trädgård,
trädgårdsfredag
fredag 9 oktober 2009
Vitlöken i backen

Naturligtvis så hade dom extra höstutförsäljning där så det blev lite mer än planerat så klart. Bla. så införskaffades en vinstock av ett labruskavin för att äntligen utöka vingården (med typ 100%). Vingårdsprojektet har annars legat i dvala sedan den gammla plantan frös ihjäl förra vintern och det endasde som visade att det borde vara ett vinplantage här var en liten skyllt. (Modern tyckte när hon var här senast att jag kunde sätta ner några tomma vinpavor i jorden i allfall så det åtminstonde såg ut som en vingård!?).
Nåja, nu var det vitlöken som det skulle skaldas om och inte min fabläs för röda viner, så sagt och gjort så var det bara och sätta fart när man kom hem igår. Eftersom dagarna blir allt kortare nu så gäller det att gneta på dom timmar man kan innan det blir mörkt. Så med tvååringens hjälp så stakade jag ut en kommande odlingsplätt genom att spänna upp ett snöre och plantera klyftorna av vitlök längs detta. Ca 10 sträckmeter blir det hela och det borde väll räcka för en normal liten svensk familj.
Vitlöken klyftas av flinka barnarbetare innan sådd.
Nu är dom i jorden och så småning om så kommer jag att lägga dagstidningar tätt längst raden för att hålla undan ogräs, (odlingen går rakt genom ett grönskande fälltt av kirskål) och sedan kommer allt detta att täckas med löv,gräs odyl.
Bredvid vitlöken så planterade jag större delen av årets skörd av jordärtskocka och om det inte blir allt för trångt så hade jag tänkt att få dit en rad med majs och ev solrosor till sommaren. Hela "fältet" ska hägnas in med rådjurssäkert nät så småning om.
Tanken är att få till en långsträckt odling med höga växter (förutom vitlöken då) som kan vara både snyggt och matnyttigt. 

Solrosfält
Om det är det hårda arbetet ute på fälten eller min stenhårda säng som är orsaken vete tusan, men jag har en j-kligt dålig ryggdag idag.
torsdag 8 oktober 2009
Att köpa sig några hallon...

Att det ska vara så svårt att handla nu för tiden.
Blev ombedd av min ömma hustru att införskaffa frysta hallon till hennes nyttiga drinkar (antar jag) igår.
Hallon är något som vi ännu inte skördat några större mängder av. ( dom enstaka som fanns käkade två åringen upp lika fort som hon kunde säga "meja allon!"). Så jag begav mig till den lokala Ica butiken och den dignande frysen.
Nu är det ju så att mina tankar kring miljöriktig mat har gått så långt att jag hellre går tomhänt hem än att jag köper sånt som jag tycker är onödigt, och vore det inte för min omgivnings på tryckningar så skulle jag väll troligen svälta ihjäl. (eller möjligen tröstäta ihjäl mej på Mc donalds med extra koldoixidkrävande bigsize burgare och dietcola).
Nå, att köpa hallon kan väll inte va så farligt, tänkte jag. Jag menar dom växer ju i varenda dikes kant runt om i det svenska landskapet. Jo tjenare!
Förpackade i Ungern! skrek dom.
Va f---n! Men dom där då tänkte jag och sträckte mej efter ett par med kravmärke på. Polarica visserligen ( vilka jag är väldigt skeptiska efter hur dom där Thailändska bärplockarna blev behandlade i sommras, samt att jag vet sedan min norrländska tid att dom haft en del skumma renköttsaffärer för sig) men dom hade ju ändå ett Kravmärke på sig, så då borde det väll vara ok.
Jo tjenare igen!
Packade i Polen/Ungern, men va f---n ska det där kravmärket vara till för då, om dom ändå ska transporteras över halva europa för att komma hit, när vi har svenska hallon som troligen också går att frysa in?
Äh! Jag tog ett paket av Ica,s egna, dom var ändå en spänn billigare det kändes inte som det där krav märket var värt en extra krona just då iallafall.
Slutsats: Att världen är sjuk och att jag måste plantera mer hallonbuskar!
Etiketter:
hallon,
klimatsmart mat,
kravmärkt,
trädgård
onsdag 7 oktober 2009
Blog action day 15oktober 2009

Blog Action Day infaller varje år. Bloggare tar upp en gemensam fråga och bloggar om den. I år den 15 oktober är det klimatet som är ämnet.
Kompostfilosofen har registrerat sig och det kan du också göra. Det spelar ingen rolll om du har en stor eller liten blogg eller vad temat är i övrigt. Alla kan vara med påverka och alla är lika viktiga.
Registrera din blogg på blogactionday.org.
Etiketter:
bloggaction day,
klimatförändringar,
miljö
Att klimatkompensera
Jag tillbringar en mycket stor del av min arbetstid dessa dagar med att ta hand om miljoners,miljoners och ännu fler miljoners med löv som blåser ner från enorma askar,lönnar och ekar ( vänta bara tills ekollonen rammlar ner...) som står här på området där jag arbetar.
Mina arbetskamrater som ser hur jag sliter (Nåja, att stå ute i höstsolen och se på ekorrarna och gässen som plogar över huvudet är inte riktigt vad jag kallar att slita...) och ofta får jag komentarer som:
"Nån borde såga ner dom där jäkla träna ,va?" eller "hur mycke löv äre påett sånt där trä alltså..?" Nåja, allt menat i välmening och omtanke. (inte om träden alltså)
Så vad gör jag då?
Jo, jag planterar helt enkelt tre nya Askar, som med tiden kommer att växa upp till väldiga lövproducenter. Nu är det väll inte så troligt att jag är den som behöver kratta dom löven och med min något pessimistiska syn på den här planetens framtid så är det väll tveksamt om dom blir så himla stora överhuvudtaget innan det är rökt.
Men det finns en stor ale´av gammla hundraåriga Askar där några har fallit bort av olika anledningar och där det blivit stora luckor som jag länge gått och sneglat på. Har funderat på att nån borde sätta dit några nya trän snart innan jag tillsist insåg att det helt enkelt var jag som var den där "Nån", så därför grävde jag i går upp några plantor och placerade in dom i leden mellan sina betydligt äldre artfränder.
Så nu kan jag göra som Max, hamburger kedjan och säga att jag "Klimatkompenserar" (har ni hört nått så jäkla fåningt) genom att plantera koldioxid förbrukande träd och så kan jag luta mig tillbaks med gott samvete för allt skit jag släpper ut med gammelvolvon.
Man bör plantera ett träd, sätta barn till världen och skriva en bok under sin livstid. ( eller hur det nu va...?, bygga ett hus kanske ?)
Etiketter:
klimatförändringar,
klimatkompenserar,
plantera,
trädgård
tisdag 6 oktober 2009
Kall morgon vid mälaren
måndag 5 oktober 2009
klimatsmart tomat-mat
Lite bilder på årets tomatodling skulle ju sitta bra, och se vad jag hittade i hustruns computer!
Otroligt egentligen vad sex små frön som man petar ner i jorden kan utvecklas till under några sommarmånader. Dom här plantorna kom från tre frön av coctail tomater och tre från någon typ av bifftomat. Som odlingskärl användes två stora fyrverkeri lådor av trä och rejält med gräsklipp som gödsel hela sommaren.
Tyvärr så hann dom aldrig mogna innan hösten klev in på scenen, men plockades ner i en stor korg för någon vecka sedan. Gissningsvis så skulle jag tro att det var kring 12-15 kilo, ( som gammal kock så har man ju burit en å annan tomatlåda genom åren och fått en någorlunda uppfattning om vikten...).
Så nu ligger blasten som marktäckning på rotsaks landet och tomaterna mognar i jämn takt i sin korg inomhus.
Tomater har kallats för klimat-värstingarna bland grönsaker i diskutionen om miljövänlig mat. Orsaken till detta är att för att kunna odla dom kommersiellt här uppe i den nordliga delen av världen så behövs det uppvärmda växthus. Uppvärmingen har framförallt skett med oljepannor som orsakat feta utsläpp av koldioxid. I varmare länder kring medelhavet så behövs inte detta, men i stället så krävs det allt för långa transporter som ofta sker med gamla skruttiga lastbilar.
Men, faktiskt så är detta ett av de fåtal fall där debatt,konsumentpåtryckningar och odlarnas lyhördhet (och troligen affärssinne) där det skett förbättringar och nu så ställer de flesta svenska producenter om till förnybara uppvärmningar som pellets m,m.
Så det känns väl relativt tryggt att köpa svenska tomater och gärna så närodlade som möjligt naturligtvis. Hur gör man då när det inte är säsong av svenska tomater då (under vintern odlas inte tomater i sverige) och endast dom importerade finns att tillgå? Tja, ska man hårddra det ( vilket är vad som rekommenderas om man vill göra det man kan för att dra sitt strå) så får man helt enkelt avstå sina tomater under vintern och istället försöka äta så mycket svenskodlade rotsaker osv istället.
Och det är mycket det tänket det handlar om när det gäller att vara klimatsmart då man handlar sin mat.
Kanske måste vi tänka om lite i våra krav på utbudet i diskarna. Egentligen är det rätt sjukt att vi tar för givet att hitta alla möjliga konstiga exotiska frukter och grönsaker i varenda liten butik, saker som för några årtionden sedan var helt okända?
Nå tycker man att dom där vitrosa holländska växthustomaterna som säljs under vintern är goda och om man inbillar sig att dom innehåller någon form av näring så får man väll köpa dom om man vill. Hur skillnaden är mellan att köpa svenska tomater kontra importerade ekologiska är svårt att säga, men logiskt sett så tycker jag nog alltid att närodlat är att eftersträva så långt som möjligt.
Så här äter vi i allafall extremt närodlade tomater allt eftersom dom mognar just nu, och när dom tar slut så lär det nog bli importerade även här kan jag tänka mej.
Men man kan ju alltid försöka av vänja sig lite bit för bit mot att tänka lite mer säsongsbetonat. Dessutom tycker jag( avslutningsvis, jag lovar!) att det är lite roligare då det är vissa råvaror som bara finns under en viss tid, blir som lite mer å se fram mot då liksom.
Som det är nu så kan man ju ha kräftskiva i mars om man vill med Belgiska jordgubbar som efterrätt och för att inte tala om dom där små fint förpackade blåbären som kommer flygande över Atlanten i sina fina plastaskar.
Puh! Vilket urladdning, då väntar vi bara på det filosofiska hopknytandet av den här lilla påsen...
Nja, jag skulle säga att världen är sjuk på många sätt men för en god (ekologisk)ketchup är det ändå alltid säsong!
Läs även andra bloggares åsikter om klimatsmart, tomat, trädgård
Etiketter:
klimatförändringar,
klimatsmart mat,
tomater,
trädgård
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)